Det kan være svært at danne dig et overblik over dine penge, samt hvordan de skal slå til hele måneden. Derfor er det en god idé at begynde at lægge et budget, når du er flyttet hjemmefra. På den måde sikrer du, at dine udgifter ikke løber løbsk.

Herunder følger 5 brugbare råd til, hvordan du får styr på din økonomi ved at lægge et budget, når du er flyttet hjemmefra. Nogle af rådene kan du implementere i din hverdag med det samme, mens andre kræver lidt mere forberedelse.

#1: Få styr på dine variable og faste udgifter

Det første, du skal gøre, når du skal lægge et budget i forbindelse med, at du er flyttet hjemmefra, er at få styr på dine variable udgifter og dine faste udgifter. De variable udgifter er de penge, som du eksempelvis bruger på kaffebarer, drinks og tøj. Det er de udgifter, som du i princippet ikke er nødt til at have.

Dine faste udgifter er dem, som du ikke kan leve uden – eksempelvis dem til din husleje, el, vand og varme. Det er en god idé at få styr på dine faste udgifter og dine variable udgifter, før du lægger et budget, så du er sikker på, at du tager højde for alt.

#2: Få styr på dine indtægter

Det er vigtigt, at du udarbejder et overblik over, hvor mange penge der går ind på din konto hver måned. Du bør starte med at skrive alle dine faste indtægter ind. Hvis du er under uddannelse, vil det typisk være din SU samt eventuelt indtægter fra et studiejob.

Hvis du er i tvivl om, hvor meget du får ind på din konto, kan det være en god idé at kigge på din netbank. Sørg for at gå minimum tre måneder tilbage, så du har et fyldestgørende overblik over alle dine indtægter. Hvis du stadig er i tvivl, kan du få et overblik ved at kigge på din skattemappe på SKAT’s TastSelv Borger og se under indkomst.

#3: Opret en budgetkonto i banken

Du bør altid sørge for at holde din økonomi opdelt. Det kan du eksempelvis gøre ved at oprette en budgetkonto i banken. En budgetkonto er en praktisk måde at opdele din økonomi på, så du er sikker på, at du ikke bruger mere end det, du har råd til.

Din budgetkonto er den konto, som du overfører penge til husleje og lignende fra. Det er også den, du bruger til dine halv- og helårlige regninger. Sørg for, at du tilmelder dine regninger til Betalingsservice, så du ikke skal gå ind og betale dem manuelt.

#4: Sørg for, at du ikke tjener mere, end du må

Hvis du modtager SU i forbindelse med din uddannelse, er det vigtigt, at du undersøger, hvor meget du må tjene ved siden af. Hvis du tjener for meget, skal du betale SU tilbage, og det kan ende med at blive en dyr fornøjelse – og så arbejder du i princippet gratis på dit studiejob.

Husk, at SU skal have dit hovedskattekort, og din arbejdsgiver skal have dit BI-kort. Hvis du anvender dit hovedkort til både SU og studejob, ender du med at få uberettiget fradrag begge steder, hvilket betyder, at du betaler for lidt i skat.

#5: Pas på med at optage lån

Det er ikke nogen god idé at optage lån, når du er flyttet hjemmefra. Selvom SU-lånet kan være fristende, så er det en bedre løsning at finde et studiejob. Dit SU-lån er ikke det lån, der har de højeste renter, men du kan hurtigt komme til at opbygge en massiv gæld, som vil tage dig mange år at afvikle. Du skal samtidig passe på de dyre kviklån, som ligeledes kan være fristende, men samtidig kan risikere at ødelægge din økonomi mange år fremadrettet.

#6: Anmod om boligsikring

Det er en god idé at ansøge om boligsikring, når du er flyttet hjemmefra. Det er et fradrag, du kan få, hvis din indkomst er under et bestemt beløb – og det vil det med største sandsynlighed være, når du netop er flyttet hjemmefra. Du kan læse mere om, hvordan du anmoder om boligsikring, på Borger.dk.