Spar penge på mad: Det er en god idé at udarbejde en madplan, så du altid er klar over, hvad du skal spise til aften. Det giver dig mulighed for at sammensætte måltider, som består af de samme råvarer, så du er sikker på, at intet går til spilde. Samtidig er det en god idé at købe varer på tilbud og undgå at handle ind, når du er sulten.

Der er mange gode råd til, hvordan du kan spare penge på mad. Desværre kan de være vanskelige at føre ud i livet for de fleste af os. Af samme årsag har vi samlet 6 gode råd til, hvordan du sparer penge på mad, som ikke er nævnt herover. Måske kender du nogle af dem, måske ikke – det væsentlige er, at du kan implementere dem med det samme, hvis du vil spare penge på mad.

Spareråd #1: Du bør kun handle ind, når det er nødvendigt

Der er god grund til at skære ned på dine indkøbsture, hvis du vil spare penge på mad. Når du handler ind til mange dage ad gangen, er du tvunget til at planlægge, hvad du skal putte i indkøbskurven – og det lægger op til en mere fornuftig tilgang til aftensmaden.

Du bør udarbejde en madplan, hvor du tager højde for, at du kun handler ind én eller to gange om ugen. Det giver dig mulighed for at genbruge ingredienserne, så du er sikker på, at de ikke går til spilde. Der er ingen grund til at købe nye grøntsager og andre råvarer hver dag, når køleskabet er fyldt i forvejen.

Spareråd #2: Brug nettet til at spare penge på mad

Det er nemt at fylde ekstra i din indkøbskurv, når du står i supermarkedet – og det gælder især, hvis du handler ind, inden du har spist aftensmad. Selvom handel med dagligvarer over nettet er eksploderet de seneste år, så er det stadig under 10% af os, der handler ind online.

Undersøgelser viser, at der er penge at hente, når du handler ind over nettet. Det giver dig mulighed for at spare penge på mad, fordi du undgår at blive fristet af de mange tilbud, som er i de traditionelle supermarkeder. Du køber med andre ord mere fornuftigt ind, når du putter varer i den virtuelle indkøbskurv. Du kan læse mere her.

Spareråd #3: Gå efter de gode discountmærker

Der er ingen grund til at købe mærkevarer, bare fordi det er dem, de viser i reklamerne i fjernsynet. Ofte er det de kendte mærkevarer, som er dyrest – og det er der ingen grund til, da det sjældent er dem, der er de bedste. Ofte vælger du dem, fordi du kender dem i modsætning til de billigere discountmærker.

Hvis du vil spare penge på mad, er det en god idé at gå efter produkter fra supermarkedernes egne mærker eller mindre kendte mærker, som du ikke ser reklamer for. De er ofte væsentligt billigere, og de er mindst lige så gode – og så sparer du penge.

Spareråd #4: Lav billige retter

Der findes masser af retter, som er fyldt med smag, men som ikke kræver særligt mange råvarer. Supper uden kød er et godt eksempel på retter, som mætter, men som samtidig ikke vælter budgettet. Det handler blot om, at du skal smage dem til med krydderier, så de er fyldt med smag.

Et andet eksempel på en billig ret er hjemmelavet pizza, som bestemt ikke behøver at koste mange penge. Laver du selv dejen og bruger det, der er i køleskabet, er det stort set kun osten, du skal betale for – og her kan du købe en billig mozzarella til omkring 5 kroner.

Spareråd #5: Gå efter sidste salgsdato

Varer, der er tæt på sidste salgsdato, er i langt de fleste tilfælde billigere – og det kan være en god idé at gå efter dem, hvis du vil spare penge. Ofte fejler råvarer, der netop har overskredet sidste salgsdato, ikke noget, og derfor gør det ikke noget, at de er en smule ‘for gamle’.

Hvis der er tale om kød, kan du altid fryse det ned, da det kan holde i længere tid på frost. Når du skal bruge råvaren, er det bare at tø den op, og så har du sparet en del penge på mad. De fleste supermarkeder har en køleboks eller lignende, hvor du kan finde alle de tilbud, der er på friske råvarer.

Spareråd #6: Spar penge på mad ved at bruge fryseren

Det er en god idé at fryse portioner ned, hvis du vil spare penge på mad. Det giver dig mulighed for at hive en ret op af fryseren på de dage, hvor du ikke har overskud til at lave mad. Der er mange retter, som egner sig fremragende til fryseren – eksempelvis bolognese, kartoffelsuppe, lasagne og chili con carne.

Det er stort set kun fantasien, der sætter grænserne, for langt de fleste råvarer har mulighed for at blive frosset ned, uden de tager skade. Selv kogte ris kan fryses ned, uden de tager skade – og så skal de blot overhældes med kogende vand, før de er klar til at blive spist. Smart, nemt og – ikke mindst – billigt, da du undgår madspild.