Hvad er forskellen på fast og variabel elpris?

Stigende elpriser har medført, at de fleste er begyndt at interessere sig mere for, hvad strømmen koster. Alle husstande har behov for strøm til vaskemaskine, opvaskemaskine, fjernsyn, computer, elbil og meget mere – og derfor er det vigtigt, at du kender til de valgmuligheder, som de forskellige elselskaber tilbyder.

Som udgangspunkt afhænger elpriserne nemlig af, hvilken aftale du har indgået med dit elselskab. Hos de fleste elselskaber kan du vælge mellem en fast eller variabel elpris, og som med alt andet, er derfor fordele og ulemper ved begge løsninger. Det er derfor væsentligt, at du kender til dem, før du vælger.

Her er forskellen på de to typer af elaftaler:

  • Fast elpris: Vælger du en fastprisaftale, så er din elpris låst i en længere periode. Det kan eksempelvis være i en måned, et kvartal eller et halvt år. Jo længere tid, du binder dig, desto billigere vil prisen oftest være.
  • Variabel elpris: Vælger du i stedet den variabel prisaftale hos dit elselskab, så betaler du typisk elpriser time for time eller for én dag ad gangen. Du er derfor ikke garanteret, at prisen er den samme i løbet af dagen.

Hvad er en elaftale med fast pris?

Som nævnt, så er en fast elpris en elaftale, hvor du betaler et fast beløb hver måned. Her får du en fast pris for hver kWh, du bruger, og det kan have en række fordele. Eksempelvis giver det dig tryghed i hverdagen, fordi du kender prisen på din elregning hver måned. Dine elpriser svinger derfor ikke, selvom priserne på markedet rykker sig.

Du køber el til en fast pris hos dit elselskab, og prisen er fast i den periode, som aftalen løber over. Du vælger nemlig selv, hvor lang tid din pris skal være fast – eksempelvis i 12, 24 eller 36 måneder ad gangen. Dog tilbyder de fleste elselskaber også kortere perioder, og det er op til dig at vurdere, hvad der giver bedst mening.

Vær opmærksom på, at det kun er prisen, som er fast i denne periode. Selve elaftalen må kun være bindende i seks måneder, og derfor har du altid mulighed for at skifte til et andet selskab efter bindingsperioden, hvis du ikke længere ønsker at betale en fast elpris – eller hvis priserne på markedet ændrer sig, så en anden løsning giver bedre mening.

Prisen på en fast elaftale afhænger af, hvilket elselskab du vælger. Det beløb, du betaler på månedlig basis, dækker alle udgifter, der er til dit elforbrug, men du betaler også for dit abonnement og gebyrer til elselskabet. Derfor er det også væsentligt at undersøge, hvad selve abonnementet koster, hvis du ønsker den billigste elaftale.

Hvilke fordele og ulemper er der ved en fast elaftale?

Fordelen ved at vælge en fast elpris er, at du kender prisen pr. kWh, du bruger. På den måde får du mulighed for at lægge et budget, så du er sikker på, at elregningen ikke bliver højere, end du havde regnet med. Samtidig kan du spare penge, hvis elpriserne generelt er stigende, da din elaftale ikke afhænger af markedsprisen.

De faste elpriser hæves og sænkes også løbende, når du ikke har lavet en aftale. Det betyder, at du kan skifte til et andet elselskab, hvis prisen er lavere. Her skal du dog være opmærksom på, at du kun kan skifte udbyder, hvis du ikke er bundet af en bindingsperiode hos dit nuværende elselskab.

Ulemperne ved at vælge en fast elpris er, at du i de fleste tilfælde betaler en højere pris pr. kWh om måneden i gennemsnit, hvis man sammenligner med en variabel elaftale. Hvis prisen på markedet stiger, efter du har oprettet en fast elaftale så sparer du penge, men falder priserne, så vil du ikke kunne drage nytte af prisreduktionen.

Fordele ved fast elpris:

  • Du kender prisen pr. kWh på forhånd
  • Du sparer penge, når markedsprisen er høj
  • Du kan skifte elaftale efter bindingsperioden

UIemper ved fast elpris

  • Du sparer ikke penge, hvis markedspriserne falder
  • Du betaler ofte en højere pris pr. kWh
  • Du binder dig typisk til seks måneder ad gangen

Hvad er en elaftale med variabel pris?

Når du vælger at oprette en elaftale med variabel pris, så skal du, som navnet antyder, ikke betale en fast pris pr. kWh. I stedet varierer elpriserne, i takt med at markedsprisen på den nordiske elbørs, Nord Pool, ændrer sig. Her fastsættes prisen på baggrund af udbud og efterspørgsel, og det påvirker elpriserne på timebasis.

Priserne kan ændres sig flere gange i løbet af dagen, og det betyder, at du med en variabel elaftale vil opleve, at elpriserne kan være både stigende og faldende i løbet af en måned. Hvis du skal bruge strøm på samme tidspunkt som mange andre danskere, så vil priserne på strøm typisk stige, fordi elnettet bliver belastet.

Det modsatte gør sig gældende, hvis du bruger strøm på tidspunkter, hvor der ikke er lige så stor belastning på elnettet. Du betaler derfor mindre for at bruge strøm på de tidspunkter af dagen, hvor færre danskere bruger strøm. 

Du kan se de aktuelle priser på strøm 24 timer i forvejen, og det betyder, at du kan se, hvornår på dagen, priserne er billigst. Du har altså mulighed for at spare penge, hvis du vælger at bruge strøm i de tidsrum, hvor den er billigst – eksempelvis om natten, hvor strømforbruget i Danmark generelt er lavt.

Hvilke fordele og ulemper er der ved en elaftale med variabel pris?

Fordelen ved at vælge en variabel elpris er, at du sparer penge, hvis prisen på el er lav. Din pris følger den nordiske markedspris, og den er eksempelvis ofte lavere i sommermånederne, hvor efterspørgslen er lavere. Dermed bliver elnettet også belastet mindre, og det afspejler sig i en reduceret elpris.

En variabel elpris er derfor det oplagte valg for dig, der ikke har behov for at kende den eksakte pris på el hver måned. Det giver dig mulighed for at bruge elektricitet i de tidsrum, hvor elektriciteten er billigst. Det er samtidig ulempen, fordi du ikke har den samme tryghed som ved en fast elpris.

Der er altså en større risiko for, at elpriserne vil være høje i perioder, fordi efterspørgslen er større – eller fordi markedspriserne generelt er højere. Samtidig kan du ikke på samme måde lægge elektricitet ind i budgettet, fordi du ikke kender priserne på forhånd. 

Fordele ved variabel elpris:

  • Du sparer penge på el, når markedspriserne er lav
  • Du kan bruge strøm i de tidsrum, hvor prisen er lavest

Ulemper ved variabel elpris:

  • Prisen stiger, når markedsprisen er høj
  • Du kender ikke priserne på forhånd
  • Du har ikke samme tryghed i dit budget 

Hvilken elaftale er bedst i mit tilfælde?

Spørgsmålet om, hvorvidt du skal vælge en fast eller variabel elpris, afhænger af flere faktorer. Hvis du gerne vil have tryghed og kende dine månedlige udgifter i forhold til dit elforbrug, så er en fast elaftale det bedste valg. Her kender du prisen pr. kWh på forhånd, så du kan lægge dit budget efter dette.

Du kender derimod ikke den eksakte elpris, hvis du vælger den variable løsning. Her har du til gengæld mulighed for at spare penge, hvis markedsprisen er lav. Typisk er det dog den variable elpris, der på sigt vil være billigst, men der er ingen garanti. Du skal derfor gøre op med dig selv, om du vægter tryghed eller pris højest. 

Det er dermed dine egne præferencer, der er afgørende for, om du skal vælge en variabel eller fast elpris. En fast elpris giver dig mere tryghed, fordi du kender prisen pr. kWh på forhånd, så du kan beregne den månedlige pris. Markedsprisen på faste elaftaler ændrer sig løbende, og det handler derfor om at slå til på det rigtige tidspunkt.

Det kan derfor også være en god idé at undersøge, hvordan de aktuelle markedspriser er. Det giver dig indblik i, hvor stor forskel der er på fast og variabel elpris, og dermed får du et sammenligningsgrundlag, som gør dig i stand til at vælge den helt rigtige aftale. 

I disse tilfælde giver en fast elpris mening:

  • Hvis du bruger mest strøm i det tidsrum, hvor elektricitet er dyrest – og du ikke har tænkt dig at ændre dine vaner.
  • Hvis du ikke kan overskue eller har tid til at følge med i, hvornår på dagen det er billigst at bruge strøm. 
  • Hvis du gerne vil have et overblik over, hvad strømmen kommer til at koste i en længere periode, så du kan regne det ind i dit budget.
  • Hvis du har en formodning om, at elpriserne kommer til at stige i fremtiden, og du derfor ikke ønsker, at din pris følger markedet.

I disse tilfælde giver en variabel elpris mening:

  • Hvis du generelt har et højt strømforbrug og ønsker mulighed for at flytte dit forbrug til de tidspunkter på dagen, hvor el er billigst.
  • Hvis du ikke har noget imod løbende at holde øje med, hvordan priserne på elektricitet svinger.
  • Hvis du er indstillet på, at priserne kan ændre sig meget over tid, hvilket både kan være godt og skidt for din elregning.
  • Hvis du har en elbil og har mulighed for at lade den op i de timer, hvor elektricitet er billigst.